1 χταπόδι του κιλού
60 ml. κόκκινο ξηρό κρασί
1 φύλλο δάφνης
Για τη σάλτσα στιφάδου:
200 ml. ελαιόλαδο
1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδο καθαρισμένα
4 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες
120 ml. κόκκινο ξηρό κρασί
60 ml. ξύδι από λευκό κρασί
1 κονσέρβα κονκασέ
1 κουτί πουμαρό
1 δαφνόφυλλο
1 κοφτή κ.σ. αποξηραμένο δενδρολίβανο
1 κ.γ. μπαχάρι
1 ξυλάκι κανέλα
Για το κριθαράκι:500 γρ. κριθαράκι
αλάτι
πιπέρι
60 ml. κόκκινο ξηρό κρασί
1 φύλλο δάφνης
Για τη σάλτσα στιφάδου:
200 ml. ελαιόλαδο
1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδο καθαρισμένα
4 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες
120 ml. κόκκινο ξηρό κρασί
60 ml. ξύδι από λευκό κρασί
1 κονσέρβα κονκασέ
1 κουτί πουμαρό
1 δαφνόφυλλο
1 κοφτή κ.σ. αποξηραμένο δενδρολίβανο
1 κ.γ. μπαχάρι
1 ξυλάκι κανέλα
Για το κριθαράκι:500 γρ. κριθαράκι
αλάτι
πιπέρι
Προετοιμασία:
Για το χταπόδι:
Αν είναι κατεψυγμένο το αφήνουμε 2 ώρες σε νερό βρύσης να ξεπαγώσει. Αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα που είναι ανάμεσα στα πλοκάμια με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή ψαλιδιού και πλένουμε πολύ καλά.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το χταπόδι, το κρασί και το δαφνόφυλλο και ανάβουμε το μάτι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για να ζεσταθεί σταδιακά η κατσαρόλα με το χταπόδι και να μην κολλήσει το χταπόδι στην κατσαρόλα και καεί. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει για 50 λεπτά με 1 ώρα. Στο διάστημα αυτής της ώρας το γυρνάμε 2-3 φορές. Τσεκάρουμε αν είναι μαλακό με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Όταν μαλακώσει το αφαιρούμε από τη φωτιά. Κόβουμε τα πλοκάμια και το κεφάλι σε κομμάτια και κρατάμε το ζουμί για το κριθαράκι.
Για τη σάλτσα στιφάδου:
Όσο περιμένουμε να γίνει το χταπόδι, ετοιμάζουμε το στιφάδο.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να πάρουνε έντονο χρώμα από όλες τις μεριές. Στο πεντάλεπτο ρίχνουμε και τα σκόρδα. Τα αφήνουμε συνολικά 10 λεπτά περίπου μέχρι τα κρεμμυδάκια μας να μαλακώσουν και να καούν ελαφρώς.
Σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι.
Προσθέτουμε το κονκασέ, το πουμαρό, το δαφνόφυλλο, το δενδρολίβανο, το μπαχάρι και το ξυλάκι κανέλας.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των κρεμμυδιών, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα και να πήξει η σάλτσα.
Για το κριθαράκι:
Αφού γίνουν τα κρεμμυδάκια και το χταπόδι, ρίχνουμε μέσα στα κρεμμυδάκια το χταπόδι με τα ζουμιά του αφού το έχουμε κόψει πριν, και προσθέτουμε το κριθαράκι. Προσθέτουμε 1 λίτρο βραστό νερό, ρίχνουμε αλάτι (αν χρειάζεται γιατί το χταπόδι είναι από μόνο του αλμυρό) και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σιγοβράζουμε με ανοιχτό καπάκι για όση ώρα λέει η συσκευασία από το κριθαράκι ανακατεύοντας που και που για να μη μας κολλήσει.
Η συνταγή είναι μία παραλλαγή της συνταγής http://caruso.gr/xtapodi-stifado-kritharaki/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου