Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ



Υλικά:
Για το χταπόδι:
1 χταπόδι του κιλού
60 ml. κόκκινο ξηρό κρασί
1 φύλλο δάφνης


Για τη σάλτσα στιφάδου:
200 ml. ελαιόλαδο
1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδο καθαρισμένα
4 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες
120 ml. κόκκινο ξηρό κρασί
60 ml. ξύδι από λευκό κρασί
1 κονσέρβα κονκασέ
1 κουτί πουμαρό
1 δαφνόφυλλο
1 κοφτή κ.σ. αποξηραμένο δενδρολίβανο
1 κ.γ. μπαχάρι
1 ξυλάκι κανέλα


Για το κριθαράκι:500 γρ. κριθαράκι
αλάτι
πιπέρι



Προετοιμασία:
Για το χταπόδι:
Αν είναι κατεψυγμένο το αφήνουμε 2 ώρες σε νερό βρύσης να ξεπαγώσει. Αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα που είναι ανάμεσα στα πλοκάμια  με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή ψαλιδιού και πλένουμε πολύ καλά. 
   
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το χταπόδι, το κρασί και το δαφνόφυλλο και ανάβουμε το μάτι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για να ζεσταθεί σταδιακά η κατσαρόλα με το χταπόδι και να μην κολλήσει το χταπόδι στην κατσαρόλα και καεί. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει για 50 λεπτά με 1 ώρα. Στο διάστημα αυτής της ώρας το γυρνάμε 2-3 φορές. Τσεκάρουμε αν είναι μαλακό με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Όταν μαλακώσει το αφαιρούμε από τη φωτιά. Κόβουμε τα πλοκάμια και το κεφάλι σε κομμάτια και κρατάμε το ζουμί για το κριθαράκι.

   
Για τη σάλτσα στιφάδου:
Όσο περιμένουμε να γίνει το χταπόδι, ετοιμάζουμε το στιφάδο.
   
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να πάρουνε έντονο χρώμα από όλες τις μεριές. Στο πεντάλεπτο ρίχνουμε και τα σκόρδα. Τα αφήνουμε συνολικά 10 λεπτά περίπου μέχρι τα κρεμμυδάκια μας να μαλακώσουν και να καούν ελαφρώς.
   
Σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι. 

Προσθέτουμε το κονκασέ, το πουμαρό, το δαφνόφυλλο, το δενδρολίβανο, το μπαχάρι και το ξυλάκι κανέλας. 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των κρεμμυδιών, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα και να πήξει η σάλτσα.


Για το κριθαράκι:
Αφού γίνουν τα κρεμμυδάκια και το χταπόδι, ρίχνουμε μέσα στα κρεμμυδάκια το χταπόδι με τα ζουμιά του αφού το έχουμε κόψει πριν, και προσθέτουμε το κριθαράκι. Προσθέτουμε 1 λίτρο βραστό νερό, ρίχνουμε αλάτι (αν χρειάζεται γιατί το χταπόδι είναι από μόνο του αλμυρό) και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σιγοβράζουμε με ανοιχτό καπάκι για όση ώρα λέει η συσκευασία από το κριθαράκι ανακατεύοντας που και που για να μη μας κολλήσει.



Η συνταγή είναι μία παραλλαγή της συνταγής http://caruso.gr/xtapodi-stifado-kritharaki/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ

Έψαχνα στο internet να βρω μια συνταγή για σπιτική μαγιονέζα. Τελικά βρήκα δύο. Δοκίμασα λοιπόν την πρώτη και δε μου πέτυχε. Μου βγήκε πολύ αραιή. Οπότε σκέφτηκα να δοκιμάσω τη δεύτερη που ήταν τελείως διαφορετική η διαδικασία και τα υλικά της και φαινόταν πιο σίγουρο να βγει σωστή και τελικά τα κατάφερα!!! Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η συνταγή έχει ένα ποσοστό επιτυχίας πολύ μεγαλύτερο αφού αν σου πήξει το νερό με το αλεύρι την έχεις δεδομένη την επιτυχία και γι' αυτό σου την παρουσιάζω. Είναι πολύ καλύτερη από του εμπορίου απλά δεν κρατάει το ίδιο αφού δεν έχει συντηρητικά. Η διάρκεια ζωής της είναι από 5 έως 7 μέρες από όταν τη φτιάξουμε οπότε, αν δε θέλεις να σου περισσέψει και να την πετάξεις προσαρμόζεις τα υλικά στην ποσότητα που θέλεις. Επίσης είναι νηστίσιμη αφού δεν περιέχει αυγά. Μια δοκιμή θα σε πείσει... Υλικά για 1 κιλό: 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 γλ. νερό 1 κ.γ. μουστάρδα 1 κ.γ. ζάχαρη 1 κ.σ. λεμόνι ή ξύδι 1/2 φλ. ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο) αλάτι λευκό

ΣΠΕΤΣΟΦΑΪ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

Υλικά: 2 χωριάτικα λουκάνικα 3-4 πατάτες 3-4 πιπεριές κέρατο πράσινες 2 πιπεριές Φλωρίνης 3 ντομάτες 2 κ.σ. ελαιόλαδο 1/2 κ.γ. ζάχαρη αλάτι πιπέρι Προετοιμασία: Κόβουμε τα λουκάνικα σε φέτες.  Κόβουμε τις πατάτες στο κλασσικό μέγεθος που κόβουμε τις πατάτες φούρνου.  Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια τους και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τέλος κόβουμε τις ντομάτες σε μεγάλα κομμάτια.     Ρίχνουμε όλα τα υλικά μας σε ένα ταψί και αλατοπιπερώνουμε.  Ρίχνουμε νερό να σκεπάζει ελαφρώς τις πατάτες.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς στον αέρα, για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να πιει τα πολλά ζουμιά.

"ΜΠΙΣΚΟΤΟΖΕΛΕ"

Σήμερα είπα να δημοσιεύσω ένα γλυκάκι καλοκαιρινό και δροσιστικό. Μπορεί να είναι "πολυφορεμένο" αλλά είναι από τα αγαπημένα μου!!! Υλικά για 8 κομμάτια: μπισκότα τύπου πτι μπερ 1 φακελάκι ζελέ φράουλα 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου (με βραστό γάλα) Προετοιμασία: Απλώνουμε στο ταψί μας μία στρώση από τα μπισκότα. Φτιάχνουμε τον άνθος αραβοσίτου σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει στο φακελάκι. Περιμένουμε να κρυώσει κάπως για να μη μας σηκωθούν τα μπισκότα και τον απλώνουμε προσεκτικά πάνω από τα μπισκότα να βγει μια ομοιόμορφη στρώση. Το βάζουμε για περίπου 30' στο ψυγείο για να πήξει η κρέμα ώστε να μην ανακατευτεί με το ζελέ. Φτιάχνουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει στο κουτάκι και το ρίχνουμε προσεκτικά με μια κουτάλα πάνω από την κρέμα. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο μέχρι να πήξει το ζελέ και είναι έτοιμο.

ΣΚΟΡΔΟΨΩΜΑΚΙΑ ΣΤΟ ΠΙ ΚΑΙ ΦΙ

Σήμερα θα σου παρουσιάσω τον πιο εύκολο τρόπο για να φτιάξεις κάτι για τη λιγούρα ή για να μην πετάξεις το μπαγιάτικο ψωμί σου. Είναι μία ιδέα από το αγαπημένο μου περιοδικό "Ζάχαρη κι αλεύρι". Υλικά: 50 γρ. ελαιόλαδο 1 κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό 2 σκελίδες σκόρδο τυρί του τοστ ή τριμμένο τυρί 15 φέτες ψωμί Προετοιμασία: Βάζουμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, τον βασιλικό και το σκόρδο και τα χτυπάμε.  Απλώνουμε τις φέτες του ψωμιού σε ένα αλουμινόχαρτο και απλώνουμε το μείγμα του λαδιού με ένα κουταλάκι.  Βάζουμε από πάνω το τυρί και τα βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στο γκριλ. Σε 5-10 λεπτά (ανάλογα το φούρνο) είμαστε έτοιμοι!!!!!       Σ.σ.: Εγώ φτιάχνω περισσότερο μείγμα και το φυλάω σε ένα γυάλινο δοχείο στο ψυγείο για να έχω ανά πάσα ώρα και στιγμή 😉

ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Υλικά: 1 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 κύβο κότας 4  φλυτζανάκια του καφέ νερό 2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίνα ελάχιστο αλάτι άνηθο ψιλοκομμένο ελαιόλαδο 3 αυγά χτυπημένα 150 γρ. φέτα σπασμένη με ένα πιρούνι Προετοιμασία: Προετοιμάζουμε το σπανάκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μας.     Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.  Ρίχνουμε το σπανάκι και το τσιγαρίζουμε κι αυτό λίγο.  Προσθέτουμε  το νερό, τον κύβο, το αλάτι και τον άνηθο και το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.  Ρίχνουμε το ρύζι, προσθέτουμε και λίγο ακόμα νερό αν χρειάζεται, και το αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας που και που.      Όταν γίνει και πιει τα υγρά του, το ρίχνουμε σε ένα ταψί.  Χτυπάμε τα αυγά πολύ καλά και τα ρίχνουμε από πάνω (αν θέλουμε τα ανακατεύουμε με το σπανακόρυζο).  Περιχύνουμε τη θρυμματισμένη φέτα από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για περίπου 20 λεπ