Υλικά για 2 κιλά περίπου:
Για τα μελομακάρονα:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. κακάο
500 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κομματάκια
60 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
300 γρ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
Για το σιρόπι:
300 γρ. μέλι
200 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο
Για την επάλειψη:
1 σακουλάκι πολύχρωμες τρούφες
Προετοιμασία:
Για τα μελομακάρονα:
Αναμειγνύουμε καλά σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι με το κακάο και τα κοσκινίζουμε.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 10 λεπτά περίπου μέχρι να αφρατέψουν.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και την προσθέτουμε στο μείγμα του μίξερ εναλλάξ με το μείγμα από το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Όταν τελειώσουμε με τα δύο μείγματα προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας και να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρό σχήμα και προσπαθούμε να είναι ισομεγέθη για να ψηθούν το ίδιο καλά, τοποθετώντας τα σε ταψιά στα οποία έχουμε απλώσει λαδόκολλα. Αφήνουμε ένα κενό 1,5 εκατοστό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τρυπάμε την επιφάνειά τους για να τα βοηθήσουμε, όταν τα μελώσουμε, να μελωθούν και από μέσα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 30-40 λεπτά.
Για το σιρόπι:
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
Για το σιρόπι:
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
Όταν πάρει βράση τη βγάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να ψηθούν τα μελομακάρονα.
Όταν γίνουν τα μελομακάρονα, βάζουμε την κατσαρόλα ξανά σε μέτρια φωτιά και τα σιροπιάζουμε βουτώντας τα στο σιρόπι μέχρι να μελώσουν όσο θέλουμε.
Κάθε παρτίδα που βγάζουμε από την κατσαρόλα την πασπαλίζουμε με τις τρούφες για να κολλήσουν πάνω τους.
Πηγή: Περιοδικό "Ζάχαρη κι αλεύρι"
Πηγή: Περιοδικό "Ζάχαρη κι αλεύρι"
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου