Υλικά:
5 ντομάτες
5 πιπεριές πράσινες σκούρες
2 γλ. ρύζι μακρύκοκκο Parboiled
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2 πατάτες κομμένες σε κομμάτια
1 πουμαρό
30 γρ. μαύρη σταφίδα
30 γρ. κουκουνάρι
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κ.σ. δυόσμο αποξηραμένο
80 γρ. τριμμένη γκούντα
1 κ.γ. ζάχαρη
200 ml. ελαιόλαδο
50 m.l. νερό
1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
αλάτι
πιπέρι
Προετοιμασία:
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές. Κόβουμε το κοτσάνι από τις πιπεριές και βγάζουμε τα φύλλα από τις ντομάτες.
Κόβουμε το καπάκι από τις πιπεριές χωρίς να φτάσουμε στο τέλος. Τρίβουμε με το μαχαίρι τους σπόρους και τους πετάμε. Κόβουμε το σαρκώδες μέρος και τα νεύρα τους (δηλαδή όλο το εσωτερικό της πιπεριάς) και τα κρατάμε σε ένα μπολ.
Κόβουμε το καπάκι από τις ντομάτες χωρίς να φτάσουμε στο τέλος.
Με ένα κουτάλι προσεκτικά αφαιρούμε το εσωτερικό τους και το φυλάμε σε ένα μπολ.
Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού κάνουμε 2 φορές τρύπα στο πάτο κάθε ντομάτας και πιπεριάς για να είναι πιο ζουμερές και τις τοποθετούμε στο ταψί.
Διασκορπίζουμε τις κομμένες πατάτες στο ταψί.
Τρίβουμε με τον τρίφτη τα εσωτερικά από τις πιπεριές και τις ντομάτες και τα βάζουμε μαζί σε ένα μεγάλο μπολ.
Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε τη σταφίδα, το πουμαρό, τα 2 κ.σ. δυόσμο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Παίρνουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι και τη ζάχαρη να τσιγαριστούν.
Όταν αρχίσουν να τσιγαρίζονται ρίχνουμε το κουκουνάρι και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας που και που.
Προσθέτουμε το ρύζι και το τσιγαρίζουμε και αυτό για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ με τη σάλτσα ντομάτας και πιπεριάς και ανακατεύουμε.
Το αφήνουμε 3-4 λεπτά και όταν δούμε ότι αρχίζει το ρύζι να πίνει το ζουμί, βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε καλά. Η γέμισή μας είναι έτοιμη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς.
Με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε κάθε ντομάτα και πιπεριά με τη γέμιση χωρίς να πιέζουμε το περιεχόμενο και αφήνοντας λίγο κενό στο πάνω μέρος. Αν περισσέψει ρύζι, το ρίχνουμε ανάμεσα στα γεμιστά μας.
Ρίχνουμε πάνω στα καπάκια από λίγο πουμαρό, λίγη τριμμένη φρυγανιά και λίγο τυρί.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο πουμαρό, τα 50 ml. νερό, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι ανάμεσα τα γεμιστά.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και πάνω στα γεμιστά και ανάμεσα.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 40 λεπτά έως 2 ώρες. Πάνω στη 1 ώρα πέρνουμε ζουμί από το ταψί και ρίχνουμε πάνω στα γεμιστά.
Πηγή: http://caruso.gr/gemistes-domates-piperies-mystika/
Πηγή: http://caruso.gr/gemistes-domates-piperies-mystika/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου