Υλικά:
Για το τσουρέκι:
1 κ.γ. δάκρυα μαστίχας
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κομμάτια
350 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
1 κ.γ. μαχλέπι
1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλ. γάλα
2 κουβερτούρες κομμένες σε χοντρά κομμάτια
Για το πασπάλισμα:
1 κρόκος αυγού
3 κ.σ. νερό
Προετοιμασία:
Χτυπάμε στο γουδί ή στο multi τα δάκρυα μαστίχας με 2 κουταλιές από τη ζάχαρη για να είναι έτοιμα για χρήση.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα αφράτο, άσπρο μείγμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα μέχρι να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε το μαχλέπι και τη μαστίχα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε λίγο αλεύρι, λίγο χυμό, άλλο λίγο αλεύρι, λίγο γάλα και συνεχίζουμε με την ίδια σειρά μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Έτσι θα έχουμε μία εύπλαστη ζύμη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας, τοποθετούμε τη ζύμη και τη ζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 4 ίσα κομμάτια.
Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε λωρίδα, ανοίγουμε ένα αυλάκι στη μέση, ρίχνουμε τα κομμάτια κουβερτούρας, τις κλείνουμε και τις πλάθουμε πάλι σε μακριές λωρίδες.
Κάθε μία από τις λωρίδες την κόβουμε σε άλλες 3 ισομεγέθης λωρίδες (θα έχουμε στο τέλος 4 τσουρέκια) και πλέκουμε τα τσουρέκια μας σε πλεξούδα. Σε αυτό το σκέλος οι οδηγίες είναι για τσουρέκι πλεξούδα. Αν δε θέλεις, δε χωρίζεις τις λωρίδες και φτιάχνεις τσουρέκι σαλιγκάρι ή ό,τι άλλο θέλεις.
Στο ταψί του φούρνου τοποθετούμε μία λαδόκολλα και βάζουμε τα τσουρέκια με αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν αρκετά.
Για το πασπάλισμα, χτυπάμε τον κρόκο του αυγού, το ανακατεύουμε με το νερό και πασπαλίζουμε με ένα πινελάκι τα τσουρέκια μας.
Τα ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά ελέγχοντας από τα 20 λεπτά και μετά, ανά 5 λεπτά, μήπως έχουν γίνει (ανάλογα το φούρνο).
Πηγή: Περιοδικό "Ζάχαρη κι αλεύρι"
Πηγή: Περιοδικό "Ζάχαρη κι αλεύρι"
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου