Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ ΤΟ ΛΑΤΡΕΜΕΝΟ...

Σήμερα θα σου παρουσιάσω το αγαπημένο μου προφιτερόλ. Είναι ένας συνδυασμός συνταγών. Την κρέμα ζαχαροπλαστικής την είδα από τις Συνταγές της παρέας και είναι του Στέλιου Παρλιάρου ενώ τα σου και την κρέμα σοκολάτας από τον Άκη Πετρετζίκη.



Υλικά:
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
60 γρ. αλεύρι
100 γρ. ζάχαρη
1 κάψουλα βανίλια
2 αυγά
500 ml γάλα
20 γρ. βούτυρο (1 κομματάκι)


Για τα σου:
125 ml νερό
125 ml γάλα
125 γρ. βούτυρο
150 γρ. αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
4-5 αυγά (εγώ χρειάστηκα 4)


Για την κρέμα σοκολάτας:
60 γρ. κορνφλάουρ
600 γρ. γάλα πλήρες
300 γρ. ζάχαρη
100 γρ. κακάο κοσκινισμένο
100 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους



Προετοιμασία:
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε. 

Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να γίνει χυλός.
   
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε. Πριν βράσει παίρνουμε με μια βαθιά κουτάλα τη μισή ποσότητα, τη ρίχνουμε στο χυλό και ανακατεύουμε. 

Ρίχνουμε το χυλό στο γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
   
Μόλις πήξει τη βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
   
Τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη να την ακουμπάει για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει. Αν δεν έχεις το χρόνο βάλτη στο ψυγείο να κρυώσει πιο γρήγορα.


Για τα σου:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το γάλα και το βούτυρο και τα αφήνουμε να βράσουν και να λιώσει το βούτυρο ανακατεύοντας που και που. 

Στο μεταξύ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. 

Όταν αρχίσει να βράζει και αφού έχει λιώσει το βούτυρο βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε όλο το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
   
Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στο μάτι, το χαμηλώνουμε και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να αφαιρέσουμε υπολείμματα ζύμης που έχουν κολλήσει στον πάτο.
   
Τη βγάζουμε από τη φωτιά και τη βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Τη δουλεύουμε για 1-2 λεπτά να κρυώσει λίγο. 

Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά περιμένοντας κάθε ένα να ομογενοποιηθεί με τη ζύμη. Πρέπει η ζύμη να είναι μαλακή αλλά να μη σπάει όταν την τραβάμε. Αν δούμε ότι χρειάζεται κι άλλο αυγό σπάμε ένα και το χτυπάμε ελαφρά ώστε να το ρίξουμε λίγο-λίγο γιατί μπορεί να μη χρειαστεί ολόκληρο.
   
Απλώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου, γεμίζουμε ένα κορνέ και φτιάχνουμε τα σουδάκια μας. Θυμήσου να αφήσεις κενό μεταξύ τους γιατί σχεδόν διπλασιάζονται στο ψήσιμο.
   
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς. Τα ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς και μετά το κατεβάζουμε στους 180. 

Όταν χρυσίσουν και είναι τραγανά απέξω τα βγάζουμε και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα την ίδια διαδικασία αφήνοντας τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
   
Τα αφήνουμε να κρυώσουν, τους κάνουμε ένα άνοιγμα μέχρι τη μέση  και τα γεμίζουμε με την κρέμα.


Για την κρέμα σοκολάτας:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το 1/3 του γάλακτος με το κορν φλάουρ.
   
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη και το κακάο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να βράσει. 

Όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνέχεια και δυνατά για να μην κάνει γρομπαλάκια μέχρι να έχουμε μία πηχτή κρέμα.
   
Όταν πήξει τη βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθεί η κρέμα.
   
Τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη να την ακουμπάει για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.
   
Όταν κρυώσει ανακατεύουμε καλά και την περιχύνουμε στα σουδάκια μας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ

Έψαχνα στο internet να βρω μια συνταγή για σπιτική μαγιονέζα. Τελικά βρήκα δύο. Δοκίμασα λοιπόν την πρώτη και δε μου πέτυχε. Μου βγήκε πολύ αραιή. Οπότε σκέφτηκα να δοκιμάσω τη δεύτερη που ήταν τελείως διαφορετική η διαδικασία και τα υλικά της και φαινόταν πιο σίγουρο να βγει σωστή και τελικά τα κατάφερα!!! Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η συνταγή έχει ένα ποσοστό επιτυχίας πολύ μεγαλύτερο αφού αν σου πήξει το νερό με το αλεύρι την έχεις δεδομένη την επιτυχία και γι' αυτό σου την παρουσιάζω. Είναι πολύ καλύτερη από του εμπορίου απλά δεν κρατάει το ίδιο αφού δεν έχει συντηρητικά. Η διάρκεια ζωής της είναι από 5 έως 7 μέρες από όταν τη φτιάξουμε οπότε, αν δε θέλεις να σου περισσέψει και να την πετάξεις προσαρμόζεις τα υλικά στην ποσότητα που θέλεις. Επίσης είναι νηστίσιμη αφού δεν περιέχει αυγά. Μια δοκιμή θα σε πείσει... Υλικά για 1 κιλό: 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 γλ. νερό 1 κ.γ. μουστάρδα 1 κ.γ. ζάχαρη 1 κ.σ. λεμόνι ή ξύδι 1/2 φλ. ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο) αλάτι λευκό

ΣΠΕΤΣΟΦΑΪ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

Υλικά: 2 χωριάτικα λουκάνικα 3-4 πατάτες 3-4 πιπεριές κέρατο πράσινες 2 πιπεριές Φλωρίνης 3 ντομάτες 2 κ.σ. ελαιόλαδο 1/2 κ.γ. ζάχαρη αλάτι πιπέρι Προετοιμασία: Κόβουμε τα λουκάνικα σε φέτες.  Κόβουμε τις πατάτες στο κλασσικό μέγεθος που κόβουμε τις πατάτες φούρνου.  Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια τους και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τέλος κόβουμε τις ντομάτες σε μεγάλα κομμάτια.     Ρίχνουμε όλα τα υλικά μας σε ένα ταψί και αλατοπιπερώνουμε.  Ρίχνουμε νερό να σκεπάζει ελαφρώς τις πατάτες.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς στον αέρα, για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να πιει τα πολλά ζουμιά.

"ΜΠΙΣΚΟΤΟΖΕΛΕ"

Σήμερα είπα να δημοσιεύσω ένα γλυκάκι καλοκαιρινό και δροσιστικό. Μπορεί να είναι "πολυφορεμένο" αλλά είναι από τα αγαπημένα μου!!! Υλικά για 8 κομμάτια: μπισκότα τύπου πτι μπερ 1 φακελάκι ζελέ φράουλα 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου (με βραστό γάλα) Προετοιμασία: Απλώνουμε στο ταψί μας μία στρώση από τα μπισκότα. Φτιάχνουμε τον άνθος αραβοσίτου σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει στο φακελάκι. Περιμένουμε να κρυώσει κάπως για να μη μας σηκωθούν τα μπισκότα και τον απλώνουμε προσεκτικά πάνω από τα μπισκότα να βγει μια ομοιόμορφη στρώση. Το βάζουμε για περίπου 30' στο ψυγείο για να πήξει η κρέμα ώστε να μην ανακατευτεί με το ζελέ. Φτιάχνουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει στο κουτάκι και το ρίχνουμε προσεκτικά με μια κουτάλα πάνω από την κρέμα. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο μέχρι να πήξει το ζελέ και είναι έτοιμο.

ΣΚΟΡΔΟΨΩΜΑΚΙΑ ΣΤΟ ΠΙ ΚΑΙ ΦΙ

Σήμερα θα σου παρουσιάσω τον πιο εύκολο τρόπο για να φτιάξεις κάτι για τη λιγούρα ή για να μην πετάξεις το μπαγιάτικο ψωμί σου. Είναι μία ιδέα από το αγαπημένο μου περιοδικό "Ζάχαρη κι αλεύρι". Υλικά: 50 γρ. ελαιόλαδο 1 κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό 2 σκελίδες σκόρδο τυρί του τοστ ή τριμμένο τυρί 15 φέτες ψωμί Προετοιμασία: Βάζουμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, τον βασιλικό και το σκόρδο και τα χτυπάμε.  Απλώνουμε τις φέτες του ψωμιού σε ένα αλουμινόχαρτο και απλώνουμε το μείγμα του λαδιού με ένα κουταλάκι.  Βάζουμε από πάνω το τυρί και τα βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στο γκριλ. Σε 5-10 λεπτά (ανάλογα το φούρνο) είμαστε έτοιμοι!!!!!       Σ.σ.: Εγώ φτιάχνω περισσότερο μείγμα και το φυλάω σε ένα γυάλινο δοχείο στο ψυγείο για να έχω ανά πάσα ώρα και στιγμή 😉

ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Υλικά: 1 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 κύβο κότας 4  φλυτζανάκια του καφέ νερό 2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίνα ελάχιστο αλάτι άνηθο ψιλοκομμένο ελαιόλαδο 3 αυγά χτυπημένα 150 γρ. φέτα σπασμένη με ένα πιρούνι Προετοιμασία: Προετοιμάζουμε το σπανάκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μας.     Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.  Ρίχνουμε το σπανάκι και το τσιγαρίζουμε κι αυτό λίγο.  Προσθέτουμε  το νερό, τον κύβο, το αλάτι και τον άνηθο και το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.  Ρίχνουμε το ρύζι, προσθέτουμε και λίγο ακόμα νερό αν χρειάζεται, και το αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας που και που.      Όταν γίνει και πιει τα υγρά του, το ρίχνουμε σε ένα ταψί.  Χτυπάμε τα αυγά πολύ καλά και τα ρίχνουμε από πάνω (αν θέλουμε τα ανακατεύουμε με το σπανακόρυζο).  Περιχύνουμε τη θρυμματισμένη φέτα από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για περίπου 20 λεπ