Σήμερα θα σου παρουσιάσω το αγαπημένο μου προφιτερόλ. Είναι ένας συνδυασμός συνταγών. Την κρέμα ζαχαροπλαστικής την είδα από τις Συνταγές της παρέας και είναι του Στέλιου Παρλιάρου ενώ τα σου και την κρέμα σοκολάτας από τον Άκη Πετρετζίκη.
Υλικά:
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
60 γρ. αλεύρι
100 γρ. ζάχαρη
1 κάψουλα βανίλια
2 αυγά
500 ml γάλα
20 γρ. βούτυρο (1 κομματάκι)
Για τα σου:
125 ml νερό
125 ml γάλα
125 γρ. βούτυρο
150 γρ. αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
4-5 αυγά (εγώ χρειάστηκα 4)
Για την κρέμα σοκολάτας:
60 γρ. κορνφλάουρ
600 γρ. γάλα πλήρες
300 γρ. ζάχαρη
100 γρ. κακάο κοσκινισμένο
100 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους
Υλικά:
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
60 γρ. αλεύρι
100 γρ. ζάχαρη
1 κάψουλα βανίλια
2 αυγά
500 ml γάλα
20 γρ. βούτυρο (1 κομματάκι)
Για τα σου:
125 ml νερό
125 ml γάλα
125 γρ. βούτυρο
150 γρ. αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
4-5 αυγά (εγώ χρειάστηκα 4)
Για την κρέμα σοκολάτας:
60 γρ. κορνφλάουρ
600 γρ. γάλα πλήρες
300 γρ. ζάχαρη
100 γρ. κακάο κοσκινισμένο
100 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους
Προετοιμασία:
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να γίνει χυλός.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε. Πριν βράσει παίρνουμε με μια βαθιά κουτάλα τη μισή ποσότητα, τη ρίχνουμε στο χυλό και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το χυλό στο γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
Μόλις πήξει τη βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη να την ακουμπάει για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει. Αν δεν έχεις το χρόνο βάλτη στο ψυγείο να κρυώσει πιο γρήγορα.
Για τα σου:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το γάλα και το βούτυρο και τα αφήνουμε να βράσουν και να λιώσει το βούτυρο ανακατεύοντας που και που.
Στο μεταξύ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Όταν αρχίσει να βράζει και αφού έχει λιώσει το βούτυρο βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε όλο το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στο μάτι, το χαμηλώνουμε και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να αφαιρέσουμε υπολείμματα ζύμης που έχουν κολλήσει στον πάτο.
Τη βγάζουμε από τη φωτιά και τη βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Τη δουλεύουμε για 1-2 λεπτά να κρυώσει λίγο.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά περιμένοντας κάθε ένα να ομογενοποιηθεί με τη ζύμη. Πρέπει η ζύμη να είναι μαλακή αλλά να μη σπάει όταν την τραβάμε. Αν δούμε ότι χρειάζεται κι άλλο αυγό σπάμε ένα και το χτυπάμε ελαφρά ώστε να το ρίξουμε λίγο-λίγο γιατί μπορεί να μη χρειαστεί ολόκληρο.
Απλώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου, γεμίζουμε ένα κορνέ και φτιάχνουμε τα σουδάκια μας. Θυμήσου να αφήσεις κενό μεταξύ τους γιατί σχεδόν διπλασιάζονται στο ψήσιμο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς. Τα ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς και μετά το κατεβάζουμε στους 180.
Όταν χρυσίσουν και είναι τραγανά απέξω τα βγάζουμε και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα την ίδια διαδικασία αφήνοντας τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν, τους κάνουμε ένα άνοιγμα μέχρι τη μέση και τα γεμίζουμε με την κρέμα.
Για την κρέμα σοκολάτας:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το 1/3 του γάλακτος με το κορν φλάουρ.
Για την κρέμα σοκολάτας:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το 1/3 του γάλακτος με το κορν φλάουρ.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη και το κακάο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να βράσει.
Όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνέχεια και δυνατά για να μην κάνει γρομπαλάκια μέχρι να έχουμε μία πηχτή κρέμα.
Όταν πήξει τη βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθεί η κρέμα.
Τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη να την ακουμπάει για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν κρυώσει ανακατεύουμε καλά και την περιχύνουμε στα σουδάκια μας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου