Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΛΜΥΡΗ ΤΑΡΤΑ



Υλικά:
Για την τάρτα:
500 γρ. αλεύρι κοινό
300 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.γλ. αλάτι
2 αυγά
4 κ.σ. κρύο γάλα

Για τη γέμιση:
4 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες
4 πιπεριές κέρατο ψιλοκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σφηνάκια κρασί
250 ml κρέμα γάλακτος
200 γρ. γκούντα ψιλοκομμένη
τριμμένο τυρί (όσο θέλουμε)


Προετοιμασία:
Για την τάρτα:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε. 
Προσθέτουμε τα αυγά και ζυμώνουμε μέχρι να είναι κάπως πηχτή η ζύμη. 
Προσθέτουμε το αλάτι και το γάλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. 
Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια στην οποία θα δουλέψουμε τη ζύμη μας και την ανοίγουμε, όπως είναι παγωμένη, με τον πλάστη στο σχήμα του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Πρέπει να είναι σηκωμένη και στα τοιχώματα του ταψιού. 
Τη σηκώνουμε με τη βοήθεια του πλάστη και την τοποθετούμε στο ταψί φροντίζοντας όπως προείπα να είναι σηκωμένη και στα τοιχώματα του ταψιού και να μην ξεπερνά σε πάχος τα 3-4 χιλιοστά. Αν χρειάζεται την στρώνουμε και με τα χέρια να απλωθεί ομοιόμορφα. 
Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο για άλλα 20 λεπτά. Γενικά όσο πιο παγωμένη είναι η ζύμη τόσο πιο αφράτη και τραγανή θα βγει.
Αφού παγώσει, τη βγάζουμε και τη γεμίζουμε με φασόλια για να έχει βάρος και να μη φουσκώσει. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει λίγο.
Αφού γίνει αφαιρούμε τα φασόλια.


Για τη γέμιση:
Μέχρι να γίνει η τάρτα ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο χωρίς λάδι αφού τα έχουμε ψιλοκόψει πρώτα. 

Έπειτα σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε μέχρι να φύγει το ζουμί και να μαλακώσουν. 

Aφού πιουν το ζουμί τους προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. 

Ύστερα βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη γκούντα και ανακατεύουμε για λίγο.
   
Ρίχνουμε τη γέμιση στην τάρτα και ρίχνουμε από πάνω όσο τριμμένο τυρί θέλουμε.
   
Ψήνουμε στον αέρα, στους 200 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει.



Πηγή: https://www.sintagespareas.gr/sintages/almiri-apolaysi.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ

Έψαχνα στο internet να βρω μια συνταγή για σπιτική μαγιονέζα. Τελικά βρήκα δύο. Δοκίμασα λοιπόν την πρώτη και δε μου πέτυχε. Μου βγήκε πολύ αραιή. Οπότε σκέφτηκα να δοκιμάσω τη δεύτερη που ήταν τελείως διαφορετική η διαδικασία και τα υλικά της και φαινόταν πιο σίγουρο να βγει σωστή και τελικά τα κατάφερα!!! Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η συνταγή έχει ένα ποσοστό επιτυχίας πολύ μεγαλύτερο αφού αν σου πήξει το νερό με το αλεύρι την έχεις δεδομένη την επιτυχία και γι' αυτό σου την παρουσιάζω. Είναι πολύ καλύτερη από του εμπορίου απλά δεν κρατάει το ίδιο αφού δεν έχει συντηρητικά. Η διάρκεια ζωής της είναι από 5 έως 7 μέρες από όταν τη φτιάξουμε οπότε, αν δε θέλεις να σου περισσέψει και να την πετάξεις προσαρμόζεις τα υλικά στην ποσότητα που θέλεις. Επίσης είναι νηστίσιμη αφού δεν περιέχει αυγά. Μια δοκιμή θα σε πείσει... Υλικά για 1 κιλό: 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 γλ. νερό 1 κ.γ. μουστάρδα 1 κ.γ. ζάχαρη 1 κ.σ. λεμόνι ή ξύδι 1/2 φλ. ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο) αλάτι λευκό

ΣΠΕΤΣΟΦΑΪ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

Υλικά: 2 χωριάτικα λουκάνικα 3-4 πατάτες 3-4 πιπεριές κέρατο πράσινες 2 πιπεριές Φλωρίνης 3 ντομάτες 2 κ.σ. ελαιόλαδο 1/2 κ.γ. ζάχαρη αλάτι πιπέρι Προετοιμασία: Κόβουμε τα λουκάνικα σε φέτες.  Κόβουμε τις πατάτες στο κλασσικό μέγεθος που κόβουμε τις πατάτες φούρνου.  Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια τους και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τέλος κόβουμε τις ντομάτες σε μεγάλα κομμάτια.     Ρίχνουμε όλα τα υλικά μας σε ένα ταψί και αλατοπιπερώνουμε.  Ρίχνουμε νερό να σκεπάζει ελαφρώς τις πατάτες.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς στον αέρα, για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να πιει τα πολλά ζουμιά.

"ΜΠΙΣΚΟΤΟΖΕΛΕ"

Σήμερα είπα να δημοσιεύσω ένα γλυκάκι καλοκαιρινό και δροσιστικό. Μπορεί να είναι "πολυφορεμένο" αλλά είναι από τα αγαπημένα μου!!! Υλικά για 8 κομμάτια: μπισκότα τύπου πτι μπερ 1 φακελάκι ζελέ φράουλα 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου (με βραστό γάλα) Προετοιμασία: Απλώνουμε στο ταψί μας μία στρώση από τα μπισκότα. Φτιάχνουμε τον άνθος αραβοσίτου σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει στο φακελάκι. Περιμένουμε να κρυώσει κάπως για να μη μας σηκωθούν τα μπισκότα και τον απλώνουμε προσεκτικά πάνω από τα μπισκότα να βγει μια ομοιόμορφη στρώση. Το βάζουμε για περίπου 30' στο ψυγείο για να πήξει η κρέμα ώστε να μην ανακατευτεί με το ζελέ. Φτιάχνουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει στο κουτάκι και το ρίχνουμε προσεκτικά με μια κουτάλα πάνω από την κρέμα. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο μέχρι να πήξει το ζελέ και είναι έτοιμο.

ΣΚΟΡΔΟΨΩΜΑΚΙΑ ΣΤΟ ΠΙ ΚΑΙ ΦΙ

Σήμερα θα σου παρουσιάσω τον πιο εύκολο τρόπο για να φτιάξεις κάτι για τη λιγούρα ή για να μην πετάξεις το μπαγιάτικο ψωμί σου. Είναι μία ιδέα από το αγαπημένο μου περιοδικό "Ζάχαρη κι αλεύρι". Υλικά: 50 γρ. ελαιόλαδο 1 κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό 2 σκελίδες σκόρδο τυρί του τοστ ή τριμμένο τυρί 15 φέτες ψωμί Προετοιμασία: Βάζουμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, τον βασιλικό και το σκόρδο και τα χτυπάμε.  Απλώνουμε τις φέτες του ψωμιού σε ένα αλουμινόχαρτο και απλώνουμε το μείγμα του λαδιού με ένα κουταλάκι.  Βάζουμε από πάνω το τυρί και τα βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στο γκριλ. Σε 5-10 λεπτά (ανάλογα το φούρνο) είμαστε έτοιμοι!!!!!       Σ.σ.: Εγώ φτιάχνω περισσότερο μείγμα και το φυλάω σε ένα γυάλινο δοχείο στο ψυγείο για να έχω ανά πάσα ώρα και στιγμή 😉

ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Υλικά: 1 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 κύβο κότας 4  φλυτζανάκια του καφέ νερό 2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίνα ελάχιστο αλάτι άνηθο ψιλοκομμένο ελαιόλαδο 3 αυγά χτυπημένα 150 γρ. φέτα σπασμένη με ένα πιρούνι Προετοιμασία: Προετοιμάζουμε το σπανάκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μας.     Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.  Ρίχνουμε το σπανάκι και το τσιγαρίζουμε κι αυτό λίγο.  Προσθέτουμε  το νερό, τον κύβο, το αλάτι και τον άνηθο και το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.  Ρίχνουμε το ρύζι, προσθέτουμε και λίγο ακόμα νερό αν χρειάζεται, και το αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας που και που.      Όταν γίνει και πιει τα υγρά του, το ρίχνουμε σε ένα ταψί.  Χτυπάμε τα αυγά πολύ καλά και τα ρίχνουμε από πάνω (αν θέλουμε τα ανακατεύουμε με το σπανακόρυζο).  Περιχύνουμε τη θρυμματισμένη φέτα από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για περίπου 20 λεπ