Υλικά:
Για την τάρτα:
500 γρ. αλεύρι κοινό
300 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.γλ. αλάτι
2 αυγά
4 κ.σ. κρύο γάλα
Για τη γέμιση:
4 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες
4 πιπεριές κέρατο ψιλοκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σφηνάκια κρασί
250 ml κρέμα γάλακτος
200 γρ. γκούντα ψιλοκομμένη
τριμμένο τυρί (όσο θέλουμε)
Προετοιμασία:
Για την τάρτα:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα αυγά και ζυμώνουμε μέχρι να είναι κάπως πηχτή η ζύμη.
Προσθέτουμε το αλάτι και το γάλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια στην οποία θα δουλέψουμε τη ζύμη μας και την ανοίγουμε, όπως είναι παγωμένη, με τον πλάστη στο σχήμα του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Πρέπει να είναι σηκωμένη και στα τοιχώματα του ταψιού.
Τη σηκώνουμε με τη βοήθεια του πλάστη και την τοποθετούμε στο ταψί φροντίζοντας όπως προείπα να είναι σηκωμένη και στα τοιχώματα του ταψιού και να μην ξεπερνά σε πάχος τα 3-4 χιλιοστά. Αν χρειάζεται την στρώνουμε και με τα χέρια να απλωθεί ομοιόμορφα.
Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο για άλλα 20 λεπτά. Γενικά όσο πιο παγωμένη είναι η ζύμη τόσο πιο αφράτη και τραγανή θα βγει.
Αφού παγώσει, τη βγάζουμε και τη γεμίζουμε με φασόλια για να έχει βάρος και να μη φουσκώσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει λίγο.
Αφού γίνει αφαιρούμε τα φασόλια.
Για τη γέμιση:
Για τη γέμιση:
Μέχρι να γίνει η τάρτα ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο χωρίς λάδι αφού τα έχουμε ψιλοκόψει πρώτα.
Έπειτα σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε μέχρι να φύγει το ζουμί και να μαλακώσουν.
Aφού πιουν το ζουμί τους προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Ύστερα βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη γκούντα και ανακατεύουμε για λίγο.
Ρίχνουμε τη γέμιση στην τάρτα και ρίχνουμε από πάνω όσο τριμμένο τυρί θέλουμε.
Ψήνουμε στον αέρα, στους 200 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει.
Πηγή: https://www.sintagespareas.gr/sintages/almiri-apolaysi.html
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου