Άλλη μία συνταγή για τις Άγιες αυτές ημέρες που διανύουμε γιατί είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τα έθιμά μας... Σου παραθέτω λοιπόν μία πανεύκολη συνταγή για να φτιάξεις αφράτο σπιτικό τσουρέκι.
Υλικά:
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού χλιαρό
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
3 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κούπας ζάχαρη
1/4 κούπας ηλιέλαιο
ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο
4 κρόκοι αυγών
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ.μαχλέπι
1 κ.γ. μαστίχα κοπανημένη με λίγη ζάχαρη στο γουδί
1 αυγό για άλειμμα
μερέντα (όση θέλουμε)
Προετοιμασία:
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το χλιαρό χυμό πορτοκαλιού και τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα καλά μέχρι να λιώσει η μαγιά.
Υλικά:
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού χλιαρό
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
3 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κούπας ζάχαρη
1/4 κούπας ηλιέλαιο
ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο
4 κρόκοι αυγών
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ.μαχλέπι
1 κ.γ. μαστίχα κοπανημένη με λίγη ζάχαρη στο γουδί
1 αυγό για άλειμμα
μερέντα (όση θέλουμε)
Προετοιμασία:
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το χλιαρό χυμό πορτοκαλιού και τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα καλά μέχρι να λιώσει η μαγιά.
Προσθέτουμε τη 1/2 κούπα αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να ''ξυπνήσει'' η μαγιά. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη όταν δούμε ότι το μείγμα αρχίζει να αφρίζει.
Όταν είναι έτοιμο το μείγμα μας ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το ξύσμα, το μαχλέπι και τη μαστίχα, ανακατεύουμε, προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας στην αρχή με το σύρμα και στη συνέχεια ζυμώνοντας με τα χέρια. Θα πρέπει να έχουμε μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε 3 ώρες να φουσκώσει.
Όταν είναι έτοιμη τη χωρίζουμε σε 5 κομμάτια.
Αλευρώνουμε μία επιφάνεια ελαφρώς και ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε μακρύ οβάλ φύλλο (μην το κάνετε πολύ λεπτό γιατί θα σας ανοίξει στο ψήσιμο όπως εμένα).
Βάζουμε στο κέντρο και κατά μήκος του φύλλου 2-3 κ.σ. μερέντα και τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό ώστε να είναι σα μπαστούνι. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και στα υπόλοιπα κομμάτια.
Από εδώ και πέρα είναι δική σας απόφαση τι σχήμα θα τους δώσετε. Εγώ έκανα 2 σαλιγκάρια και μία πλεξούδα. Προσοχή να είναι όσο μπορείτε πιο ισομερή τα κομμάτια που θα χωρίσετε για να σας βγουν ομοιόμορφα. Το λέω αυτό γιατί εγώ ''την πάτησα''. Μου βγήκαν χοντρά τα σαλιγκάρια όπως βλέπετε και στη φωτογραφία και λεπτή η πλεξούδα ενώ ήθελα να γίνει το αντίθετο...
Ντύνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και τα τοποθετούμε σε μία καλή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα διπλασιαστούν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180º στον αέρα.
Χτυπάμε ένα αυγό και τα αλείφουμε ελαφρώς με ένα πινέλο.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη, αμύγδαλο φιλέ ή ό,τι άλλο θέλουμε.
Αν θέλουμε βάζουμε και ένα βρασμένο κόκκινο αυγό στο κέντρο τους και τα ψήνουμε για 20 λεπτά.
Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά!
Η συνταγή είναι από το αγαπημένο μου περιοδικό ''Ζάχαρη κι αλεύρι''.
Η συνταγή είναι από το αγαπημένο μου περιοδικό ''Ζάχαρη κι αλεύρι''.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου