Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ


   Σήμερα σκέφτηκα να ασχοληθώ με ένα από τα έθιμα μας τα οποία τα έχουμε ξεχασμένα οι περισσότεροι, με την κυρά Σαρακοστή. Η αλήθεια είναι ότι ούτε εγώ το γνώριζα αυτό το έθιμο και από όταν το έμαθα ενθουσιάστηκα τόσο με την ιδέα που θέλησα να τη μοιραστώ μαζί σας...
    Η κυρά Σαρακοστή δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει και δε μιλάει (είναι εγκρατής λόγω των ημερών), δεν έχει αυτιά γιατί δεν ακούει, έχει τα χέρια της σταυρωμένα μπροστά γιατί προσεύχεται και έχει επτά πόδια για τις επτά εβδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο κόβουμε και από ένα πόδι και το τελευταίο το κόβουμε το Μεγάλο Σάββατο και σύμφωνα με το έθιμο της Χίου βάζουμε το τελευταίο πόδι μέσα σ’ένα ξερό σύκο ή καρύδι κι όποιος το βρει του φέρνει γούρι!
   Αυτό είναι ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που μας θυμίζει το ότι πρέπει να είμαστε εγκρατείς κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, να μην ακούμε πολλά πολλά, να μη σχολιάζουμε και κρίνουμε τους άλλους και γενικά να κάνουμε μία "ανασκόπηση" του εαυτού μας με στόχο την αυτοβελτίωσή μας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τη Σαρακοστή δε νηστεύουμε μόνο τα τρόφιμα αλλά και τις κακές μας συνήθειες.
   Πάμε να δούμε λοιπόν πώς τη φτιάχνουμε:

Υλικά:
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 της κούπας χλιαρό νερό
1/3 της κούπας ψιλό αλάτι
(Γενικά οι αναλογίες είναι 3:1:1 δηλαδή 3 μέρη αλεύρι, 1 μέρος νερό και 1 μέρος αλάτι. Η συνταγή είναι για 1 Κυρά Σαρακοστή περίπου 3 παλάμες ύψος.)

Προετοιμασία:
   Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό και εύπλαστο ζυμάρι. Αν μας βγει πάρα πολύ σφιχτό προσθέτουμε ελάχιστο νερό ακόμα.
   Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη να είναι λιγότερο από ένα εκατοστό σε πάχος. Παίρνουμε ένα μαχαίρι και κόβουμε το περίγραμμα της Κυρά Σαρακοστής. Με την περισσευούμενη ζύμη φτιάχνουμε το μαντήλι, τα χέρια και την ποδιά και τα τοποθετούμε πιέζοντάς τα ελαφρώς για να κολλήσουν.
   Με ένα καλαμάκι ή οδοντογλυφίδα φτιάχνουμε τα μάτια, τα φρύδια, τη μύτη και τα σχέδια των ρούχων.
   Με προσοχή την τοποθετούμε σε λαδόκολλα και ύστερα σε ένα ταψί. 
   Κάνουμε και μια τρύπα στο σταυρό αν θέλουμε να την κρεμάσουμε για να περάσουμε το κορδόνι.
   Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για περίπου 20 λεπτά.
   Την αφήνουμε να στεγνώσει για τουλάχιστον 1 ώρα (εγώ ασχολήθηκα μαζί της την επόμενη  μέρα για να είμαι σίγουρη μιας και είναι χειμώνας) και την ψεκάζουμε με λακ. Περνάμε και το σπαγγάκι μας και την κρεμάμε.

   Μάλιστα φτιάχνοντάς την συνήθιζαν να λένε και το εξής τραγουδάκι:

Την Κυρά Σαρακοστή
που είναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.
.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι της σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και μετρούσαν τις ημέρες
με τα πόδια της τα εφτά
κόβαν ένα τη βδομάδα,
μέχρι να ρθει η Πασχαλιά.

Την Κυρά Σαρακοστή 
όλοι φτιάξτε τη μαζί 
με αλεύρι και νερό
έτοιμη είναι στο λεπτό!

Πόδια πρέπει να 'χει εφτά
τις βδομάδες να μετρά.
Στόμα δεν έχει! Ξέρεις γιατί;
Κάνει νηστεία αυστηρή
μέχρι του Πάσχα την Κυριακή!


Σ.σ.: Σε κάποια μέρη της Ελλάδας συνήθιζαν να τη φτιάχνουν από χαρτί.
   Επίσης αν σας μείνει ζύμη, την τυλίγετε σε μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο. Δε χαλάει καθώς το αλάτι λειτουργεί σα συντηρητικό. Μπορείτε με το περίσσευμα να φτιάξετε ό,τι άλλο θέλετε. Πάρτε μια ιδέα εδώ.

Εύχομαι καλή Σαρακοστή σε όλους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου