Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

ΘΕΪΚΗ ΜΥΖΗΘΡΑ

   Ένας πανεύκολος τρόπος για να φτιάξουμε μόνοι μας μυζήθρα!!!


Υλικά:
2 λίτρα φρέσκο γάλα ή παστεριωμένο πλήρες
1/2 φλ. ξύδι
χοντρό αλάτι

Προετοιμασία:
   Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε. Μέχρι να βράσει το ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα γιατί θα μείνουν κομμάτια στο τυρί και δε θα είναι ωραίο.
   Όταν αρχίσει να φουσκώνει ρίχνουμε γρήγορα το ξύδι για να μη μας χυθεί το γάλα και σβήνουμε αμέσως τη φωτιά.
   Αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι χωρίς να είναι αναμμένο για 3 λεπτά και μετά τη βγάζουμε από τη φωτιά. Περιμένουμε αλλά 5 λεπτά να κόψει το γάλα τελείως ώστε να ξεχωρίσει το στερεό από το υγρό μέρος.
   Παίρνουμε ένα σουρωτήρι και τοποθετούμε σε όλη του την επιφάνεια ένα πυκνό τούλι. Αδειάζουμε την κατσαρόλα στο σουρωτήρι ώστε να μας μείνει μόνο το στερεό μέρος.   Δένουμε τις 4 άκρες από το τούλι μεταξύ τους και το δένουμε ώστε να μην έχει κενό δίνοντάς του σχήμα (βλέπε φωτογραφία).
   Το αφήνουμε κρεμασμένο από κάπου να στραγγίξει για περίπου 1 1/2 ώρα.    Όταν στραγγίξει, βγάζουμε το τούλι και ρίχνουμε μπόλικο αλάτι σε όλη την επιφάνεια της μυζήθρας. 

 

   Την αφήνουμε να στεγνώσει έξω από το ψυγείο για 2 - 3 μέρες (μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή και περισσότερο, ανάλογα με τον καιρό) σκεπασμένη με μια σίτα γυρνώντας τη συχνά.
  

Διατηρείται στο ψυγείο για αρκετό καιρό.
Η ιδέα είναι από το http://www.sintagespareas.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου